Perziken, nectarines en abrikozen

Perziken, nectarines en abrikozen

Voor de teelt van perziken is een warme zonnige plaats met een goede luchtcirculatie het beste. De plaats moet zorgvuldig gekozen worden, want de bloemen van de perzik zijn al vroeg in het voorjaar open, zodat bescherming tegen plotselinge kou of nachtvorst nodig is.  Scherpe koude wind en regelmatig lage temperaturen schaden de boom in hoge mate.

Perziken stellen geen bijzondere eisen aan de grond, maar het moet humusrijk zijn en goed vochtdoorlatend, want anders kan de groei stil gaan staan. Perzikbomen hebben grote hoeveelheden ‘vrij’water nodig, waarmee men het water bedoelt dat zich om de wortels van de boom bevindt en dat er gedurende de groeiperiode altijd is. Een perzik zonder sap is zeker geteeld op te droge grond.  De perzik draagt op tweejarig hout, vruchttwijgen moeten dan ook na de pluk gesnoeid worden om voor jonge, eenjarige takken plaats te maken. Het totale snoeipatroon kan in weinig woorden worden samengevat: snoei de vruchtdragende takken na de oogst. Ook goed geschikt als leiboom. Snoeit verder dan 1/3 e van de tak om de groei van waterloten te voorkomen. Waterloten zijn lange takken die rechtop groeien.
Drie aspecten zijn belangrijk bij het telen van abrikozen. Ten eerste verschijnen de eerste bloemen reeds vroeg in het voorjaar en ze zijn dan bijzonder gevoelig voor vorst. Ten tweede vallen de vruchtbeginsels af als de wortels te weinig water krijgen en ten derde moet er bij de bevruchting meestal geholpen worden, omdat er in de bloeitijd nog maar weinig insecten actief zijn.

Afgezien van bijzonder strenge koudeperioden is de abrikoos al voldoende beschermd als deze tegen een zonnige muur staat, die aan de andere kant verwarmd wordt door onze verwarming. Onze hulp kan hieruit bestaan dat we deze warmte zo constant mogelijk houden, door b.v. de boom af te dekken bij nachtvorst tijdens de bloeiperiode, waarmee we de bloei bevorderen en er geen problemen ontstaan bij nachtvorst. Te droge wortels zijn een gevaar voor alle bomen die bij een muur staan. Dit gevaar is gemakkelijk af te wenden door veel water te geven en door laag organisch materiaal toe te voegen, dit zorgt voor een betere structuur en lucht in de grond door regenwormen. De problemen zijn het grootst in de bloeitijd en in de tijd van vruchtvorming, en dan later nog eens als de vruchten gaan groeien. Als in deze perioden geen of slechts weinig regen valt, moet net zo lang water gegeven worden tot de grond kletsnat is.  Zodra de vruchten zijn aangezet, legt men een forse laag organisch materiaal over de wortelen. Die houdt het vocht enige weken vast. Dat bespaart u water geven in de zomer. Abrikozen houden van een goede vochtdoorlatende grond; op een zware, natte grond zullen abrikozen het zeker niet goed doen.

De abrikozen hebben gedurende de groei veel behoefte aan warmte. De vruchten moeten tot ze rijp zijn aan de boom blijven. Men plukt zo mogelijk vroeg in de morgen, als de vruchten nog ‘dauwfris’ zijn.

Ook goed geschikt als leiboom.

Volg ons op instagram @Tuincentrumgooiker
1 week ago
3 weeks ago
4 weeks ago
2 months ago
2 months ago
2 months ago