Het aanplanten van Vrucht- en laanbomen

Het aanplanten van (fruit)bomen

  1. Graaf een gat van ongeveer 0,5 meter diep, maak de bodem van het gat een steekdiep los. Zorg dat de wortels ruim in het gat passen.
  2. Plaats nu eerst de boompaal, ca. 20 cm uit het hart van het gat aan de windkant van de boom (meestal is dit de Zuidwest zijde). Boompalen zijn  gemiddeld twee groeiseizoenen nodig, daarna heeft de boom in de regel voldoende wortels gevormd om zelf recht te blijven staan.
  3. Meng de bestaande grond (uit het gat) voor de helft met bemeste tuinaarde of aanplantgrond voor een goede structuur van de grond. De boom kan dan goed kiemwortels maken. In aanplantgrond zitten planteigen schimmels om snel een mooie wortelpruik te krijgen.

Tips voor het planten van bomen

  • Bevochtig de wortels
  • Houdt een eventuele ent knobbel ongeveer 5cm boven de grond, dit om wortelvorming te voorkomen.
  • Als het plantgat 2/3 gevuld is drukt u de grond licht aan
  • Zet de boom zo hoog mogelijk vast aan de boompaal met boomband
  • Plant bomen nooit dieper dan ze hebben gestaan op de kwekerij!
  • Geef de boom ruim water, zodat de grond goed bij de wortels komt

Als de boom in de winter is geplant: Houdt de boom tot en met het einde van de zomer in de gaten met water geven. Als een boom is uitgelopen verdampen ze veel vocht, dus dan niet uit laten drogen. Liever 2 tot 3 keer per week voldoende water met bijvoorbeeld een slang, dan iedere dag net te weinig met de gieter. Volgend voorjaar zal de boom veel meer op eigen kracht kunnen doen. Houdt de boom wel in de gaten tijdens droge periodes.

Als de boom in het voorjaar is gepoot, let dan volgend voorjaar ook goed op of de grond voldoende vochtig is. Bij droge periodes maak je de grond eerst nat. Daarna ga je ‘echt’ water geven, dan neemt de grond het water ook echt op!

Bomen water geven

Een nieuw aangeplante boom moet de eerste twee tot drie jaar worden geholpen. Bij het rooien wordt onvermijdelijk een deel van de wortels afgesneden waardoor de boom minder wortels beschikbaar heeft. Ook reiken de wortels nog niet verder dan de kluit, dus de plant heeft minder mogelijkheden om water en voedsel uit de bodem te halen. Het is belangrijk de kluit voldoende vochtig te houden om zo uitdroging van de boom of struik te voorkomen.

Hoeveel water heeft een boom nodig?

Hoeveelheden voor bewatering zijn eigenlijk niet te geven omdat die afhankelijk is van de weersomstandigheden, de soort, de maat van de boom en de groeiplaats-omstandigheden. Dat is soms lastig inschatten. De vochtigheid van de kluit is te controleren door direct naast de kluit een smal gat te graven.

Hoe vaak moet ik water geven?

Ook dat is moeilijk te zeggen maar het is beter één keer een flinke hoeveelheid water te geven dan iedere dag een klein beetje. Het is belangrijk dat het water goed in de kluit trekt en niet alleen de bovenste laag bevochtigd. Let op; vochtig maar niet kletsnat! Een boom kan ook dood gaan aan een teveel aan water. Als de standplaats voortdurend kletsnat is kunnen de wortels gaan rotten.

Hoe komt het water in de kluit?

De meest eenvoudige methode om te zorgen dat het water in de kluit terecht komt en er niet vanaf loopt, is het aanbrengen van een gietrand rondom de stam. Deze rand, ter grootte van de kluitdiameter, kan worden gemaakt van aarde maar er bestaan ook kunststof en biologisch afbreekbare randen. Wat ook goed werkt voor bomen met een kluit tot 8o cm is het gebruik van een emmer met een gaatje onderin. Als deze gevuld met water op de kluit wordt geplaatst, dan sijpelt het water er langzaam uit, en de grond in. Staan er meerdere bomen bij elkaar in een plant vak of gaat het om hagen, dan is het gebruik van een druppelslang heel praktisch. Daarnaast bestaan er nog vochtvasthouders zoals Bentoniet, die tijdens het planten om de kluit worden aangebracht.

Wat als het blad toch gaat hangen?

Als de kluit goed vochtig is gehouden en het blad tijdens een warme periode toch gaat hangen helpt het niet om méér water geven. Er is een limiet aan de watervoerende capaciteit van de wortels en waarschijnlijk is die op dat moment bereikt. Door de warmte verdampen de bladeren meer water dan de wortels kunnen aanvoeren. Snoeien in de kroon is in zulke situaties vaak de beste oplossing. Hiermee wordt de bladmassa gereduceerd en de balans hersteld. Dat lijkt zonde maar uit ervaring blijkt dat dit de beste resultaten oplevert. Gesnoeide bomen geven na een paar jaar een mooier, voller beeld dan bomen die na aanplant niet zijn gesnoeid.

Wat heeft een boom verder nodig?

Een boom heeft ook zuurstof  in de grond nodig. Gezond bodemleven zorgt daarvoor, maar soms is dat verstoord. Het kan zijn dat de grond tijdens het planten is ‘dicht geslagen’ maar het kan ook voorkomen dat de (nieuwbouw) grond van zichzelf weinig leven bevat. Te weinig bodemleven en zuurstof  kan ernstige groeiproblemen veroorzaken. Het kan nooit kwaad om met een grondboor een aantal gaten rondom de kluit te maken. Daarnaast kan het bodemleven worden gestimuleerd door een organische bodemverbeteraar door de grond rondom de kluit te mengen. Lavameel en aanplantgrond zijn hier zeer geschikt voor.

Aanplanten (fruit)bomen

Volg ons op instagram @Tuincentrumgooiker