Kruisbessen en jostabessen

Kruisbessen en jostabessen

Kruisbessen

Plantafstand: 75 cm.

Vrijstaande struiken moeten goed worden uitgedund, overtollige grondscheuten worden weggehaald en te oude gesteltakken vervangen door jongere (2 – jarige jonge takken). De kruisbessen groeien aan eenjarig hout en aan kort vruchthout op de gesteltakken. De eenjarige takken geven de beste vruchten en het is dus zaak te zorgen voor voldoende jong hout. Dit is te bereiken door voldoende uit te dunnen en ouder vruchthout te verwijderen.

De gesteltakken vormen de basis, het raamwerk van de plant. Een gesteltak gaat een paar jaar mee en wordt dan vervangen door een nieuwe. Een oude gesteltak wordt best vervangen door een tak van 2 jaar oud. Je snoeit dus vooral de takken die niet de basis vormen. Ga nooit verder terug dan de helft van de tak om ‘waterloten’ te voorkomen. (Waterloten zijn van die hele lange scheuten recht omhoog)

Kruisbessen

Na het planten worden de takken tot de helft teruggesnoeid, in de eerste winter worden de eenjarige scheuten gedeeltelijk teruggesnoeid om een betere opbouw van de plant te krijgen.

Jostabessen

Jostabessen dragen aan kort vruchthout op de gesteltakken. Het worden grote, hoge struiken. Veel snoeien is niet nodig, alleen als de struik te dicht groeit kan het zijhout worden gedund en de gesteltakken mogen als ze te lang worden, worden ingekort op een gezonde zijtak.

Jostabessen

Volg ons op instagram @Tuincentrumgooiker
1 week ago
3 weeks ago
4 weeks ago
2 months ago
2 months ago
2 months ago