Snoei van appel- en perenbomen

De struiken , half- en hoogstammen , kunnen in de wintermaanden gesnoeid worden. De boom is dan in rust. De bladeren zijn dan van de boom gevallen dit is handig omdat je dan goed kunt zien hoe de boomvorm is. Het snoeien van een fruitboom heeft ook een doel, namelijk;

  • De boom verjongen, als je dit niet doet dan verouderen ze veel sneller.
  • De belichting in de boom optimaliseren.
  • Voorkom ziekten ( snij zieke takken, infecties, ….. zo snel mogelijk weg )
  • Betere vruchtzetting.

Pas eenvoudige technieken toe!

Recht opgaande takken hebben de meeste groeikracht. Zware takken in de top van de boom wegsnoeien om de belichting te verbeteren. Een boom die te snel groeit kunt u daarom het best snoeien en uitbuigen zodat de takken horizontaal komen te staan. Als u in de zomer gaat snoeien remt dit de groei in de boom en dan werkt snoei beter. Het uitbuigen mag zowel in de zomer als in de winter gebeuren, als u takken in mei-juni uitbuigt gaan die dan op korte tijd een stand aannemen. Nooit te ver doorbuigen dit kan namelijk tot gevolgen hebben dat de tak breekt. Uitbuigen kan door, een gewicht aan de tak te binden of ze met een touwtje omlaag te trekken en vast te maken aan onderliggende takdelen.

Snoei van Pruimen en Kersen

Het doel en de techniek van de snoei is in grote lijnen hetzelfde als bij de appel en peer.
Het tijdstip is echter verschillend, dit is namelijk in de nazomer, direct na de pluk. Er
wordt zeker nooit in de winterperiode gesnoeid ! Snoei je toch in de wintermaanden,
dan duurt het te lang voordat de wonden genezen zijn en kunnen allerlei schimmelinfecties
ontstaan.

Frambozen

Zomerframbozen.

b.v.: Glen Clova, Glen Moy, Malling Promise, Marwe, Schönemann,Tulameen.
Terugsnoeien op 30 cm, dit voorkomt dat de scheuten gaan zwiepen in de wind en daardoor de jong aangroeiende wortels beschadigen. In de zomer zullen wortel- of grondscheuten gaan groeien; als deze rond 25 cm lang zijn wordt de oude stengelstomp weggehaald.
Aan de jonge scheuten hoeft niets gedaan te worden. Deze zullen volgend jaar de eerste vruchten geven. De scheuten worden in de winter of het voorjaar tegen de draden aangebonden
Niet meer dan 12 scheuten per meter aanhouden. Overtollige grondscheuten verwijderen, dit om de groei van de overblijvende te stimuleren en kunnen de vruchten beter afrijpen door meer zon.
Wintersnoei: alle tweejarige scheuten worden verwijderd; de nieuwe eenjarige scheuten blijven over en geven volgend jaar weer vruchten.

Herfstframbozen.

b.v. : Autumn Bliss, Heritage, Zefa Herbsternte, Fallgold.
Terugsnoeien op 30 cm, als de nieuwe scheuten voldoende lang zijn, 25 tot 30 cm, wordt de oude stengel verwijderd
De nieuwe scheuten worden aangebonden en zullen in de herfst de eerste vruchten geven. 12 tot 14 scheuten per meter aanhouden.
Wintersnoei: Alle scheuten worden verwijderd om ruimte te maken voor nieuwe jonge scheuten die in de herfst vrucht zullen geven.

image3-19
image4-22

Druiven

Druiven kunt u buiten het beste planten als de grond nog warm is in het najaar (tot de eerste vorst) of in het voorjaar als de kans op nachtvorst voorbij is.
Als de ogen uitlopen in het voorjaar houden we een sterke scheut aan en binden deze stevig tegen een bamboestok of aan draden. De andere scheuten worden uitgebroken.
De zij armen worden horizontaal geleid, deze armen kunnen een aanzienlijke lengte bereiken en geven vrucht over de hele lengte van de arm. Uit de ogen van gevormde armen groeien namelijk scheuten die vrucht gaan geven, vaak twee of drie trossen per scheut. Voor een goede rijping is het beter dat er maar een of twee trossen worden aangehouden. De scheut wordt getopt na het vijfde blad na de tros.
Scheuten zonder tros worden volledig weggebroken.
In de winter worden de takken die vrucht hebben gedragen teruggesnoeid op de onderste twee ogen.

Voor nog meer snoeiadviezen kunt u altijd bij ons terecht.